Tips bij het kopen van een elektrische fiets
07-09-2022

Tips bij het kopen van een elektrische fiets

Tips bij het kopen van een elektrische fiets


Ben je geïnteresseerd in het kopen van een elektrische fiets? Dan wil je voordat je tot de aankoop overgaat vast meer informatie ontvangen. De elektrische fiets maakt het makkelijker om te fietsen, zelfs als je wind tegen hebt of als je steile hellingen dient te beklimmen. Op deze pagina lees je wat een elektrische fiets is en hoe je erachter komt voor welke accu je het beste kunt kiezen. Als laatste krijg je een aantal tips die handig zijn om te weten als je voor het eerst een elektrische fiets gaat kopen. Wanneer je de juiste elektrische fiets koopt die bij jouw fietswensen aansluit, kun je er jaren plezier aan beleven.

Maak kennis met een elektrische fiets

Je hebt er vast weleens van gehoord, de elektrische fiets maakt het voor iedereen mogelijk om zonder problemen te fietsen en lange afstanden af te leggen. De elektrische fiets wordt steeds populairder en steeds meer fietsenmerken kiezen ervoor om ook een aantal elektrische varianten op de markt te brengen. Een elektrische fiets wordt ook wel een E-bike genoemd. Je ontvangt trapondersteuning, zodat je minder kracht hoeft te zetten bij het trappen. De elektrische fiets kan tot wel 25 km per uur gaan. Vooral wanneer je op leeftijd bent of wanneer je lange afstanden dient af te leggen is dit type fiets ideaal.

Hoe weet je welke accu je moet hebben voor de elektrische fiets?

Het is belangrijk dat je nadenkt over welk type accu het beste bij je past. De inhoud van de accu bepaalt namelijk of je lange afstanden, of juist korte afstanden kunt gaan fietsen. Hoe meer de inhoud van de accu is, hoe groter de actieradius wordt. De actieradius is de afstand die je kunt fietsen met een volledig opgeladen accu. Je kunt de fietsverkoper vertellen wat de gemiddelde lengte van je fietstocht is, zodat hij of zij je kan vertellen voor welke accu je dan het beste kunt kiezen. Laat je vooral informeren, voordat je tot de aankoop van een elektrische fiets overgaat.

Dit wil je weten voordat je tot de aanschaf van een elektrische fiets overgaat

Nu je weet wat een elektrische fiets precies is en voor welke accu je het beste kunt kiezen, is het tijd om je van overige handige weetjes te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld uit drie type frames kiezen, het herenframe, damesframe of het frame met een lage instap. Daarnaast kun je voor een motor met een hoog, middelmatig of laag vermogen kiezen. Als je de fiets alleen op een vlak landschap gebruikt heb je al genoeg aan 10 tot 30 Nm (Newton meter). Ga je de fiets voor bruggen en hellingen gebruiken, dan heb je een elektrische fiets met een vermogen van minimaal 40 Nm nodig.

Verder kun je kiezen of je de motor van de fiets op de voor- of achternaaf wil plaatsen. Een motor aan de voorkant trekt je vooruit, waar je in het begin aan moet wennen. Een motor op de achternaaf is ideaal als je telkens lange afstanden aflegt. Wil je de fiets zo simpel mogelijk opladen? Kies dan voor een accu die van de fiets losgekoppeld kan worden voor het opladen. Om extra kracht te krijgen als je hellingen of bruggen oprijdt, kun je om trapkrachtondersteuning vragen. Dit is een extra functie op de fiets, dus je zal er wel wat meer geld voor dienen te betalen.

Verder dien je rekening te houden met het gewicht van de fiets als je de fiets op een fietsendrager met de auto wil vervoeren. Een elektrische fiets is zwaarder dan een reguliere fiets, dus check dit voordat je met de auto en fiets vertrekt.