Welke fietspomp kies jij?

Welke fietspomp kies jij?

Welke fietspomp kies jij?

Fietspompen, je hebt er vast nooit bij stilgestaan dat er daar verschillende van zijn en dat je daar dus ook nog eens een keuze uit moest gaan maken. Helaas! Ook daar is niets meer “normaal” aan en zal je een bewuste keuze moeten maken welke fietspomp jij kiest.
Fietspomp

Welke ventieltjes zijn er allemaal?

Niet op ieder potje past een dekseltje, maar op ieder ventieltje past een pomp. Er zijn tegenwoordig verschillende fietsventielen en daar zijn dus ook verschillende pompen voor. Welk ventiel jij op je fiets hebt zitten dat hangt af van welke binnenband en welk type fiets jij hebt. Inmiddels zijn er drie ventielen die je het meeste ziet. Namelijk het Hollandse ventiel of ook wel Dunlop ventiel genoemd. Dit ventiel vind je meestal op elektrische fietsen en stadsfietsen. Het Franse ventiel of ook wel het Presta ventiel. Dit ventiel zie je vaak op racefietsen en mountainbikes. Tot slot heb je ook nog het Schräder ventiel of terwijl het autoventiel wat je dus alleen maar op een auto vindt.

Op ieder ventieltje past een pomp

Het is afhankelijk van welke fietsen jij thuis hebt welke pomp je nodig hebt. Wanneer je gewoon thuis zo nu en dan eens je fietsband op moet pompen dan heb je genoeg aan een vloerpomp. Dit is de meeste snelle en makkelijkste manier om wat lucht in je banden te krijgen. Je hebt ook fietspompen waar een drukmeter op zit. Deze zijn supermakkelijk om in de gaten te houden hoeveel bar aan lucht er in je banden zit. Er zijn ook fietspompen die je mee kunt nemen op de fiets. Dit zijn minipompjes die je vaak op het frame van je fiets kan vastklikken. Hier kun je vaak zowel de banden met een Hollands als de Frans ventielen op gaan pompen.

Welke druk kies je voor?

Als je eenmaal weet welke ventielen je hebt en dus welke pomp je ervoor gaat gebruiken kan je nog kiezen voor een high volume pomp of een high pressure pomp. Wanneer je een racefiets hebt dan kan je het beste kiezen voor een high pressure pomp omdat deze een smalle luchtkamer heeft en je op die manier een hoge pompdruk kunt genereren. Voor de dunne bandjes van een racefiets is dat prima. Het kan ook voor “gewone” banden gebruikt worden maar dan heb je wel meer pompslagen nodig voordat de band hard genoeg is. Wanneer je een stadsfiets hebt of een mountainbike dan kan je beter een high volume pomp kiezen. De luchtkamers daarvan zijn breder waardoor je minder pompslagen nodig hebt om de band op te pompen.

De fietsenwinkel in Arnhem waar je een fietspomp kunt kopen. Ook als je naar een ebike of elektrische fiets in Arnhem op zoek bent kun je terecht in onze winkel Wil je een een reparatie laten uitvoeren? Dan kun je ook terecht bij ons als je op zoek bent naar een fietsenmaker in Arnhem