Is het einde van de herenfiets in zicht?
05-04-2023

Is het einde van de herenfiets in zicht?

Is het einde van de herenfiets in zicht?

Van oudsher is er een duidelijk onderscheid tussen dames- en herenfietsen. Een authentieke herenfiets had een sterker frame, maar deze fietsen waren niet handig voor dames die een rok of jurk droegen. Om de dames wat te helpen op een makkelijkere en vooral ook elegantere manier op te kunnen stappen, is de damesfiets ontwikkelt. Hierbij is het frame aangepast, zodat een lagere instap is ontstaan. Maar inmiddels is er steeds minder onderscheid tussen dames- en heren fietsen en rijden er ook steeds meer mannen op een traditionele damesfiets. Voor de stevigheid is het frame van een ouderwetse herenfiets allang niet meer nodig, dus nu rijst de vraag: Is het einde van de herenfiets in zicht?

Universele fietsen

Steeds meer merken komen met universele fietsen, waarbij je niet eens een keuze kunt maken tussen een dames- of een herenfiets. Er is gewoon maar één model beschikbaar, dat voor iedereen geschikt is. Wel zo makkelijk, in een tijd waarin gendervrijheid voorop staat. Bovendien kun je dan ook veel gemakkelijker elkaars fiets gebruiken of je hebt er wellicht zelfs maar eentje nodig als er niet zoveel gefietst wordt binnen je huishouden.

De damesfiets is in trek

Zoals eerder genoemd was de herenfiets van oudsher steviger, vanwege de extra stang, die voor extra steun en stabiliteit zorgt. Maar met de moderne technieken zijn de fietsen een heel stuk verbeterd en vele malen sterker en steviger dan 100 jaar geleden. Deze tweede stang zorgt nog steeds voor extra stevigheid, maar nodig is hij zeker niet meer. Omdat de damesfiets een aantal voordelen kent ten opzichte van een herenfiets, is de damesfiets nu steeds populairder aan het worden.

Waarom kiezen mannen voor een damesfiets?

De reden dat steeds meer mannen voor een damesfiets kiezen is toch wel het ontbreken van die tweede stang. Dit zorgt er namelijk voor dat je veel gemakkelijker op en af kunt stappen. Dit kan in diverse gevallen erg prettig zijn. Bijvoorbeeld voor de heren die niet zo lang zijn en niet goed met hun voeten bij de grond kunnen als ze moeten stoppen.
Tot voor kort waren het vooral de wat oudere mannen die voor een damesfiets kozen, omdat zij steeds meer moeite kregen de zwaai te maken om op hun herenfiets te stappen. Maar er zijn ook steeds meer jonge mannen die kiezen voor een damesfiets. De reden: kinderzitjes! Vaders doen anno 2023 veel meer met hun kinderen. En zie met een kinderzitje achterop je been hier maar eens overheen te zwaaien. Dan is het dus veel makkelijker en praktischer om voor een damesfiets te kiezen.

Een compromis is ook mogelijk

Voor mannen die eigenlijk graag een fiets met een lage instap willen, maar toch moeite hebben afstand te doen van de traditionele herenfiets, zijn er nu ook fietsen verkrijgbaar met een afneembare bovenste stang. Zo kun je er toch voor kiezen om een lagere instap te hebben wanneer je daar behoefte aan hebt. Of de herenfiets hiermee helemaal uit het straatbeeld zal verdwijnen is nog de vraag, maar de kans is wel realistisch aanwezig. Ben je op zoek naar een elektrische fiets in Arnhem? Of wellicht een elektrische bakfiets? Dan ben je bij Nova Bikes aan het juiste adres!