Hoeveel actieradius heeft een elektrische fiets?
25-10-2021

Hoeveel actieradius heeft een elektrische fiets?

Hoeveel actieradius heeft een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is erg fijn. Vooral wanneer je lange afstanden aflegt is het een echte aanrader. Nog fijner is het om van tevoren te weten hoeveel kilometer jij ongeveer kunt afleggen met een volle accu. Hoe je dat zelf kunt uitrekenen gaan wij jou hier vertellen.

Wat is de afstand die je af kunt leggen met 500 wattuur?

Wil je zelf bepalen hoever je kunt komen met een elektrische fiets? Dan moet je er eerst achter zien te komen hoeveel er aan energie in een accu past. Deze prestaties waar we het over hebben worden in hoeveelheid watt in 1 uur uitgedrukt. Een accu welke 500 wattuur kan voor 1 uur 500 watt leveren of 5 uur lang 100 watt. Maar de vraag blijft. Hoever kun je daar nu mee fietsen?

Een volle accu, hoever kom je ermee?

Naar gelang de testen die er zijn geweest weten we inmiddels dat je per 100 wattuur ongeveer een 12 tot 14 kilometer kunt rijden. Dit is wel afhankelijk van het weer dat er is. Wanneer het erg regent en waait verlang je meer van de accu en zal de afstand dus minder worden. Het ligt er ook aan hoe jij hem hebt afgesteld. Sommige elektrische fietsen kun je op een bepaald vermogen instellen waardoor je zelf ook nog lekker mee kunt trappen. Meer dan 30 kilometer op 100 wattuur zul je met een volle accu in ieder geval niet gaan halen.

Minder ondersteuning dus een langere afstand

Wanneer je kiest voor minder ondersteuning haal je vanzelfsprekend een langer afstand. Dat is niet zo gek. Met het minimale aan ondersteuning en een accu van 500 wattuur kan je dan wel 150 kilometer halen. Zet je de ondersteuning op het maximale dan zal je rond de 60 kilometer gaan halen ermee.

Waar je ook erg rekening mee moet houden maar waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt is je bandenspanning. Hoe zachter je band is hoe meer wrijving je gaat krijgen op het wegdek en dus ook meer energie wat je gebruikt. Tevens is het zo dat wanneer de accu al wat ouder is hij ook slechter gaat worden waardoor je een kortere afstand ermee af kunt leggen. Per jaar verliest de accu zo ongeveer 10 procent. In de winter zal je accu ook eerder leeg zijn dan in de zomer.

Fiets je vaak lange afstanden dan is het misschien wel handig om een tweede accu aan te schaffen. Zorg er dan wel voor dat je tweede accu ook altijd vol is en je met regelmaat wisselt tussen de accu’s.

Actieradius wordt duidelijk aangegeven op jouw elektrische fiets

Bij alle elektrische fietsen die wij verkopen wordt er duidelijk aangegeven hoeveel kilometer je nog kunt rijden met je elektrische fiets. Hierdoor weet je van te voren altijd welke afstand je nog kunt afleggen met trapondersteuning. Wil jij meer informatie over te af te leggen afstanden of alle voordelen van elektrische fietsen? Kom langs bij onze fietsenwinkel in Arnhem om een advies op maat te krijgen.