E-bike accu’s: dit zijn de verschillen
05-04-2023

E-bike accu’s: dit zijn de verschillen

E-bike accu’s: dit zijn de verschillen

Bij de aanschaf van een e-bike is niet alleen de fiets zelf van belang. Ook het kiezen van de juiste accu is een belangrijk aspect van het kopen van een elektrische fiets. Er zijn diverse soorten accu’s verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste accu kiest voor jouw elektrische fiets, is het van belang goed op de hoogte te zijn van de verschillen en de mogelijkheden.

Waarvoor ga je de e-bike gebruiken?

Om de juiste accu te kunnen kiezen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van waar je de fiets voor wil gaan gebruiken. Ga je veel lange afstanden fietsen? Of zullen het vooral korte stukjes zijn? Ben je ook van plan in het buitenland te gaan fietsen, met bijvoorbeeld hoogteverschillen? Is het van belang dat de fiets bepaalde snelheden gaat halen? Gaat het om een stadsfiets of om een mountainbike? Noem maar op. Al deze aspecten bepalen mede welke accu je het beste kunt kiezen.

De accucapaciteit van een e-bike accu

De grootste verschillen tussen de diverse accu’s die geschikt zijn voor elektrische fietsen zitten hem in de capaciteit. Zo zijn er bijvoorbeeld accu’s verkrijgbaar van 300 Wh, 400 Wh, 500 Wh en 625 Wh.  Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je met de fiets kunt rijden zonder de accu opnieuw op te hoeven laden. Als je van plan bent om veel lange afstanden te gaan rijden, is het dus aan te raden om voor een accu te kiezen met een wat grotere capaciteit.

Nadelen van een accu met een grote capaciteit

Nu lijkt het misschien voor de hand te liggen om hoe dan ook te kiezen voor een accu met een grote capaciteit. Maar een accu met een grote capaciteit zal ook zwaarder in gewicht zijn. Bovendien geldt dat hoe groter de capaciteit van de e-bike accu is, hoe duurder deze accu in de aanschaf zal zijn. Als je uit de voeten kunt met een lagere capaciteit, kan het dus in meerdere opzichten voordelig te zijn om voor een minder zware accu te kiezen.

Wanneer kies je welke accu?

Met een accu van 300 Wh kun je ongeveer 40 kilometer rijden. Dit is dus ideaal wanneer je vooral korte ritten zult gaan rijden. Deze accu’s zijn echte instap-accu’s en zijn vaak inbegrepen bij de prijs van de e-bike zoals je deze op websites vermeld ziet staan.
Met een accu van 400 Wh kun je al wat verder komen. Hiermee kun je zo’n 65 kilometer fietsen voordat de accu weer zal moeten worden opgeladen. Voor veel mensen die in het weekend graag een stukje gaan fietsen is dit voldoende.
Met de sterkere accu’s van 500 Wh en 625 Wh kun je respectievelijk tot ongeveer 80 en 100 kilometer fietsen. Dit zijn dus accu’s die vooral gebruikt worden door mensen die echt van plan zijn flinke afstanden af te gaan leggen en de elektrische fiets bijvoorbeeld willen gaan gebruiken voor woon-werkverkeer of echte toertochten. Ben je op zoek naar een fietsenmaker in Arnhem? Dan ben je bij Nova Bikes aan het juiste adres!