14-08-2022

Is een elektrische fiets goed voor je conditie?

Is een elektrische fiets goed voor je conditie?

Vaak hoor je mensen zeggen dat je lui bent met een elektrische fiets, of dat je dan net zo goed niet met de fiets kunt gaan, als het je gezondheid en conditie betreft. Maar is dit wel zo? Oftewel: is een elektrische fiets goed voor je conditie? Uiteraard is inmiddels grondig uitgezocht wat het effect van een elektrische fiets op je gezondheid is. Twijfel jij om gezondheidsredenen over het aanschaffen van een elektrische fiets? Dan lees je hier alles wat je hierover zou moeten weten.

Wat doet een elektrische fiets?

Een elektrische fiets geeft ondersteuning tijdens het trappen. Deze ondersteuning wordt pas ingezet op het moment dat je begint met trappen. Op het moment dat je stopt met trappen, zal ook de ondersteuning niets meer doen. De fiets is voorzien van een motor die zorgt voor deze trapondersteuning. De mate van ondersteuning is uiteraard afhankelijk van de gekozen ondersteuningsstand, maar ook van de ondergrond waarop je fietst. De één zal dus kiezen voor een zwaardere ondersteuning dan de ander, waardoor je zelf bepaald in welke mate het fietsen je moeite kost.

De voordelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets kent vele voordelen. Doordat het trappen gemakkelijker gaat en minder zwaar is, kun je sneller fietsen. Je bent dus eerder op de plaats van je bestemming, omdat je een grote afstand af kunt leggen in dezelfde tijd. Uiteraard ben je met het gebruik van een elektrische fiets in beweging in de buitenlucht, wat hoe dan ook een gezonde zet is. En met de brandstofprijzen van tegenwoordig, kun je met een elektrische fiets ook nog eens behoorlijk wat besparen op je reiskosten. Veel mensen kiezen makkelijker voor een elektrische fiets, omdat het minder zwaar is en de te overbruggen afstand zo veel beter haalbaar is met de fiets in plaats van met de auto.

De nadelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat we zouden kunnen bedenken, is dat ze relatief duur zijn in de aanschaf. Maar dit is een eenmalige investering, die je met gemak terug kunt verdienen door de besparing op brandstofkosten op bijvoorbeeld woon-werkverkeer. En uiteraard zijn ook elektrische fietsen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Op deze manier is er voor elk budget wel een geschikte elektrische fiets te vinden. Eventueel is een tweedehands fiets een goede optie wanneer je de kosten graag in de hand houdt.

De effecten van een elektrische fiets op je conditie

Met een elektrische fiets zul je dus zoals gezegd altijd zelf in beweging moeten komen, anders komt de fiets echt niet vooruit. De ondersteuning zorg er alleen voor dat het trappen wat gemakkelijker gaat. Beweeg jij niet, dan doet de fiets helemaal niets. Het fietsen op een elektrische fiets valt dan ook gewoon onder je portie dagelijkse beweging. En als je graag wat intenser wilt trainen, is dit ook mogelijk met een elektrische fiets. Zo zijn er ook elektrische mountainbikes verkrijgbaar, waarmee je op intensief niveau kunt trainen en parcours af kunt leggen. Door de ondersteuning ga je vooral harder en doe je dus minder lang over hetzelfde traject, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de mate van inspanning hetzelfde blijft.

Conclusie: je bepaalt zelf de mate van inspanning

Je kunt het fietsen op een elektrische fiets dus eigenlijk zo inspannend maken als je zelf wil. De mate van ondersteuning is in te stellen en als je ervoor kiest om je maximaal in te zetten tijdens een tourtocht of een ritje op de mountainbike, kun je prima conditie opbouwen met behulp van een elektrische fiets. Voor welke soort fiets je ook kiest, het is altijd mogelijk jezelf uit te dagen en er een inspannend tochtje van te maken. En heb je hier geen behoefte aan? Dan kies je gewoon voor een rustiger ritje met hogere trapondersteuning.