Hoe kun je het beste een fietsbatterij onderhouden?
01-02-2023

Hoe kun je het beste een fietsbatterij onderhouden?

Hoe kun je het beste een fietsbatterij onderhouden?

Een fietsbatterij, ook wel een accu genoemd, is een essentieel onderdeel van een elektrische fiets. Behalve essentieel is een fietsbatterij ook nog eens behoorlijk prijzig. Om deze van een lange levensduur te garanderen, is het belangrijk om de batterij op de juiste manier te onderhouden. In dat geval gaat deze gemiddeld zo’n vier tot zes jaar mee. Na die periode zal de accu aan vervanging toe zijn, ook wanneer deze van een bekend merk afkomstig is.

1. Regelmatig gebruik

Voor het correct onderhouden van een fietsbatterij is het noodzakelijk dat je deze regelmatig gebruikt. Laat je een accu te lang ongebruikt liggen, dan kan er diepontlading optreden. De accu raakt dan dusdanig leeg, dat dit de cellen ervan onherstelbaar beschadigt. Dit betekent dat je een nieuw exemplaar moet aanschaffen. Berg de fietsbatterij om diezelfde reden dus ook nooit helemaal leeg op wanneer je deze eventjes niet gebruikt, maar zorg ervoor dat hij gedeeltelijk -het liefst minimaal voor de helft- opgeladen is. Vooral in de wintermaanden ligt diepontlading op de loer. Staat je fiets stil? Laad je accu dan alsnog minstens één keer per maand op.

2. Wees voorzichtig met kou en warmte

Een fietsbatterij onderhouden doe je ook door deze zo vaak mogelijk bij gewone temperaturen te gebruiken. Alhoewel elektrische fietsen en hun accu’s zijn gemaakt om onder uiteenlopende weersomstandigheden te gebruiken, doen extremen de levensduur daarvan geen goed. Het gebruik of bewaren van je accu onder temperaturen van 40 graden of meer wordt dan ook sterk afgeraden. Hetzelfde geldt voor strenge kou. Wanneer de temperatuur van de batterij te hoog oploopt of te sterk daalt, leidt dit tot schade aan de laadcellen.

3. Bescherm de accu tegen vocht

Op de juiste manier een fietsbatterij onderhouden betekent ook dat je deze beschermt tegen vocht. Alhoewel een accu waterdicht is en prima tegen een regenbui kan, is het beter om deze te beschermen wanneer het echt met bakken uit de lucht komt. Waterdruppels die met hoge druk op de fietsbatterij terechtkomen kunnen wel op ongewenste plekken doordringen en daar waterschade veroorzaken. Wees voorzichtig in het gebruik, maar ook bij het parkeren van je elektrische fiets. Staat deze de hele dag buiten, dan kun je deze beter loshalen.

4. Opladen onder gemiddelde temperaturen

Niet alleen functioneert de accu van je elektrische fiets het beste onder gemiddelde temperaturen, ook het opladen doe je het beste tussen de 10 en 25 graden. Ruimtes waar de temperatuur boven de 40 graden of onder het vriespunt ligt, gebruik je voor deze handeling beter niet. Deze omstandigheden kunnen respectievelijk onwenselijke chemische processen en condensvorming veroorzaken.

5. Fietsgedrag

Een fietsbatterij onderhouden doe je ook op het moment dat je je elektrische fiets of elektrische bakfiets gebruikt. Tijdens je ritten dien je de accu niet onnodig veel te belasten. Doe je dat wel, dan verliest deze veel sneller zijn energie. Zet de versnelling dus niet te hoog wanneer je langzaam trapt, schakel op tijd en fiets niet weg met trapondersteuning. Deze laatste zet je pas aan wanneer je al fietst.