Welke e-bike past het beste bij u?
03-03-2023

Welke e-bike past het beste bij u?

Welke e-bike past het beste bij u?

Elektrische fietsen: ze zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Overweegt u een e-bike te kopen, maar weet u niet zo goed welke e-bike nu het beste bij u past? Wij geven u een aantal belangrijke tips van zaken waar u op kunt letten bij de aanschaf van een elektrische fiets. Want niet ieders wensen en rijgedrag zijn hetzelfde. Het is dan ook belangrijk dat u een e-bike koopt die past bij uw wensen en de manier waarop u de fiets wenst te gaan gebruiken.

De actieradius van de e-bike

De actieradius geeft aan hoe lang je kunt fietsen met een volle accu. Geen onbelangrijk punt dus. Over het algemeen geldt dat een e-bike met een lagere actieradius wat goedkoper is dan een e-bike met een hogere actieradius. Bent u van plan om veel lange afstanden te gaan fietsen, bezuinig dan dus niet op een goede accu, zodat u niet halverwege met een lege accu komt te staan.
Bent u  juist van plan kortere stukjes te gaan fietsen met uw e-bike? Dan volstaat een accu met wat minder vermogen ook prima. Het exacte aantal kilometers dat met een volle accu kan worden afgelegd is uiteraard ook afhankelijke van zaken als weersomstandigheden, rijstijl, bandenspanning en gewicht.

De krachtigheid van de ondersteuningsstand

E-bikes kennen verschillende ondersteuningsstanden. De ondersteuningsstand geeft aan hoeveel trapondersteuning er gegeven wordt, en hoeveel energie u dus zelf nog in zult moeten zetten. Niet alle elektrische fietsen beschikken over hetzelfde aantal ondersteuningsstanden. Wilt u hierin dus veel kunnen afwisselen of bent u op zoek naar een hoge of juiste lage trapondersteuning, dan is het van belang om te weten in welke mate de door u gekozen e-bike u trapondersteuning kan bieden.

Type banden

Onder een e-bike kunnen verschillende soorten banden zitten. Om hier de juiste keuze in te maken, is het van belang dat u een goed beeld heeft van de ondergrond waarop u het meeste zult fietsen. Gaat u voornamelijk in de stad of over fietspaden fietsen? Of bent u van plan om ook veel over onverharde paden te gaan fietsen en misschien wel regelmatig in het buitenland te gaan fietsen? Dan is een wat bredere band met meer profiel wellicht een betere keuze. Weer iets om mee te nemen in het samenstellen van uw perfecte e-bike dus.

Uw gewicht en dat van de fiets

Wellicht is dit niet voor iedereen een prettig onderwerp om naar te kijken, maar natuurlijk speelt uw gewicht ook een rol bij het uitkiezen van de meest geschikte e-bike. Hoe zwaarder het gewicht dat de fiets moet dragen, hoe meer vermogen er nodig is om een bepaalde snelheid te behalen. Dit geldt niet alleen voor uw gewicht, maar ook voor het gewicht van de fiets. Deze twee bij elkaar opgeteld vormen immers het totaalgewicht dat verplaatst dient te worden. Bij een zwaarder gewicht kan een zwaardere accu nodig zijn om bepaalde snelheden te behalen. Aan de andere kant geldt ook dat als u van plan bent om hoge snelheden te gaan behalen, een lichtgewicht fiets van belang kan zijn om aan uw wensen te kunnen voldoen.