02-01-2023

Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets is de actieradius belangrijk om te weten. Hier lees je alles over de actieradius van een elektrische fiets. Wat houdt het in? Welke factoren zijn van invloed op de actieradius van een elektrische fiets? Hoe groot de de actieradius per type accu? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte en goed voorbereid wanneer je van plan bent om een elektrische fiets te gaan kopen.

Wat is de actieradius?

Bij elektrische fietsen spreken we als het gaat om de actieradius over het aantal kilometer dat je kunt fietsen op een volle accu voordat deze leeg is en weer opgeladen moet worden. Het aantal kilometers dat je met een volle accu kunt afleggen is voor het grootste deel afhankelijk van de capaciteit van de accu. Hoe meer capaciteit de accu heeft, hoe meer kilometers je ermee kunt fietsen voordat de accu leeg is.

Hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische fiets?

Het is natuurlijk fijn om te weten hoe ver je met je elektrische fiets kunt rijden voordat de accu leeg is. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). De meeste elektrische fietsen hebben een accu met een capaciteit tussen de 200 en 600 Wh. Maar hoeveel kilometer kun je hiermee afleggen? Je kunt ongeveer aanhouden dat je per 100 Wattuur ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen, bij gemiddeld gebruik. Gemiddeld gebruik houdt in dat je ongeveer 25 km per uur fiets, met matige wind en zonder al te veel eigen inspanning. Met een elektrische fiets met een lichte accu van 200 Wh kun je dus ongeveer 25 kilometer fietsen op een volle accu.

Welke factoren zijn van invloed op de actieradius?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van een elektrische fiets. Zo speelt bijvoorbeeld het weer mee. Je hebt hier natuurlijk zelf geen invloed op, maar het weer bepaald wel voor een groot deel hoe ver je kunt komen op een volle accu. Met veel wind mee zul je meer kilometers af kunnen leggen, terwijl je met veel tegenwind juist eerder zal moeten opladen. Bovendien kan ook de temperatuur invloed hebben op de capaciteit van de accu. Zowel te hete als hele koude temperaturen hebben een negatieve invloed op de capaciteit van de accu.

Overige factoren die van invloed zijn op de actieradius van een elektrische fiets

Naast het weer heeft ook de bandenspanning invloed op de actieradius. Als je banden te zacht zijn, heb je meer weerstand. Je accu gaat dan dus minder lang mee. Hetzelfde geldt voor het soort wegdek waarover je fietst. Hoe meer weerstand, hoe meer energie het kost en hoe minder lang je accu meegaat. Op een mooi geasfalteerd fietspad kom je dus verder dan op een onverhard bospad. Andere factoren die een rol spelen zijn je eigen gewicht, hoe hard je fietst en hoeveel trapondersteuning je gebruikt.

Het onderhoud van je accu

Om de accu van je elektrische fiets zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Bewaar hem niet te koud of te warm, zorg ervoor dat de accu niet nat wordt, probeer te voorkomen dat de accu volledig leeg gaat en laadt de accu altijd op met de originele oplader. Met deze maatregelen gaat jouw accu zo lang mogelijk mee en loopt de actieradius minder snel terug.

Elektrische fiets specialist in Arnhem

Ben je op zoek naar een elektrische fiets in Arnhem? Dan bent u bij Nova Bikes aan het juiste adres. Tevens kun je bij ons terecht voor een bakfiets in Arnhem.