Hoe pomp je een fietsband het beste op?
03-03-2023

Hoe pomp je een fietsband het beste op?

Hoe pomp je een fietsband het beste op?

Het lijkt op zich zo makkelijk: een fietsband oppompen. Maar net zoals bij een auto is ook voor een fiets de juiste bandenspanning van groot belang. Bij een te lage bandenspanning zul je zwaarder moeten trappen en is de kans op een lekke band groter. Bij een te hoge bandenspanning is de kans op een klapband juist weer groter. Ook bij een elektrische fiets is de bandenspanning van groot belang en van invloed op het verbruik van de accu en de trapondersteuning. Met onderstaand stappenplan weet je precies hoe je een fietsband het beste op kunt pompen.

Stap 1: Ventieldop verwijderen

De eerste stap is gemakkelijk, namelijk het verwijderen van de ventieldop, zodat de band opgepompt kan worden. Niet alle ventieldoppen zijn hetzelfde, maar vaak spreekt het voor zich op welke manier deze verwijderd dient te worden. Indien de fiets is voorzien van een Frans ventiel, dien je deze open te draaien.

Stap 2: De fietspomp bevestigen

Nadat de ventieldop verwijdert is, kun je de pompkop op het ventiel bevestigen. Een goede fietspomp beschikt over twee openingen. Bij een Autoventiel gebruik je de grote opening, terwijl je bij een Frans of een Hollands ventiel juist de kleine opening nodig hebt.

Stap 3: De band oppompen

Pomp vervolgens de band op totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Voor de gemiddelde stadsfiets is dit ongeveer vier bar. De maximale bandenspanning kan per band verschillen, maar staat altijd vermeld op de zijkant van de fietsband. Zorg ervoor dat je de band nooit harder oppompt dan de maximaal toegestane bandenspanning.

Stap 4: Het ventiel sluiten

Als de gewenste bandenspanning is bereikt, kan de ventieldop weer op het ventiel gedraaid worden. Vergeet bij een Frans ventiel het ventiel niet eerst weer dicht te draaien. Let er ook op dat de velgmoer goed vast zit.

Tips voor de juiste bandenspanning

Om altijd de gewenste bandenspanning te hebben, is het van belang om de bandenspanning regelmatig te controleren. Zo voorkom je lekke banden, gaat je fietsband langer mee en fiets je een stuk lekkerder. De meeste goede fietspompen zijn geschikt om verschillende ventielen op te pompen. Heb je echter een fietspomp die niet of niet goed op je ventiel past, dan heb je een verloopnippel nodig. Uiteraard kun je er in dat geval ook voor kiezen een andere fietspomp te kopen, om je banden altijd optimaal en zonder al teveel gedoe op te kunnen pompen.

De voordelen van de juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning is de kans op een lekke band of een klapband dus aanzienlijk kleiner. Maar de juist bandenspanning zorgt er ook voor dat je fietsbanden langer meegaan. Een te lage bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je band sneller zal slijten. Ook zul je met een te lage bandenspanning harder moeten trappen om dezelfde snelheid te behalen. Voor een elektrische fiets geldt, dat bij een te lage bandenspanning er meer accuvermogen nodig is om dezelfde snelheid te behalen. De juiste bandenspanning is dus niet alleen fijner bij het fietsen, maar ook een stuk zuiniger.

Kom langs bij de Elektrische fiets specialist in Arnhem